Darek robi świetne przetwory. Ale ogórki kiszone przez niego to totalne mistrzostwo świata. Twarde, kwaśne, doskonałe. I ta woda spod ogórków,. miód w gębie. Są z nami wszędzie, gdzie razem wyjeżdżamy - pod namiotem nad jeziorem Czarnym, w Hajstrze, w Krynicy i kiedy tylko nas odwiedza, zawsze z nimi, nigdy sam:) Nasz ogórkowy Pan. Postanowiłam spróbować czy mi też wyjdą takie dobre. Poprosiłam o przepis - zamieszczam poniżej. Ale Darek od razu zastrzegł - na kiszenie ogórków jest już za późno! Ogóry kisi się tylko do 24 sierpnia. Zaryzykowałam. Zobaczymy.
Ogórki kiszone - Darkowy przepis
Z 5 kg ogórków wychodzi ok.12 słoików 0,9-1,0 l.
Na 1 słoik dwa baldachy kopru
suchego z nasionami , 3-6 ząbków czosnku duże/średnie, chrzan około 15cm
na grubość palca (rozpołowić wzdłuż ), łyżka stołowa płaska soli .
Ogórki moczyć ok.8godz.w zimnej wodzie chyba że zrywane przed samym
kiszeniem to tylko umyć.
Na dno 1 baldach kopru 1 duży lub 2 średnie ząbki czosnku i pionowo
połówkę rozciętego też pionowo na dwie części chrzanu ( jeżeli chrzan
drobniejszy to w kawałkach ekwiwalent całości ).
Ogórki upychamy pionowo.Wciskamy pionowo drugą część chrzanu naprzeciw pierwszej. Miedzy
górne wierzchołki ogórków wpychamy dwa średnie ząbki czosnku i na tą
warstwę ogórków układamy ciasno górą warstwę ogórków pionowo jeżeli się
zmieszczą lub poziomo gdy mało miejsca. Wciskamy 1 duży lub dwa średnie ząbki.czosnku . Na wierzch baldah kopru i na to łodygi kopru poziomo na krzyż
by zablokować przed wypływaniem ponad płyn . Zostawić ok.2 cm wolnego
miejsca od góry.
Sól rozpuścić we wrzątku ( szklanka ) i wlać do słoika.
Uzupełnić wrzątkiem do wysokości -0,8cm od krawędzi słoika tak by nic nie
wystawało ponad wodę. Zakręcić mocno i odstawić na 7 ( upały ) do
14 (chłody ) dni w temperaturze pokojowej . Im dłużej tym kwaśniejsze
.Będzie wyciekać kwas, ale to normalne - trzeba poustawiać słoiki na talerzykach, etc . Potem do piwnicy.
Na małosolne wystarczy 3-5 dni i do lodówki lub zjeść.
Po otwarciu słoika trzymać w lodówce by nie pleśniały .
W słoju 3L po każdej warstwie ogórków czosnek i trochę kopru . Chrzan
pionowo aż pod wieczko -2cm .Tak rozplanować by na wierzch też dać
czosnek i koper .
W przypadku małosolnych , po zjedzeniu ogórków i jeżeli nie ma pleśni
można załadować do kwasu następną partię ogórków i odstawić na 3-4 dni w
temp.pokojowej a następnie do lodówki .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz