środa, 11 września 2013

szarlotka z płatkami jaglanymi z pierzynką i kruszonką oraz malinami.Można mlaskać:)

Wyszła z pieca dokładnie o 1 w nocy!
 Czy to nie znak?
 Że co?
 Że pstro!

Szarlotka z płatkami jaglanymi z pierzynką i kruszonką oraz malinami

Na spód:
- 100 gr masła pokrojonego w kostkę
- 80 gr cukru
- 100 gr mąki ( może być pszenna, orkiszowa lub gryczana - z gryczaną będzie bezglutenowa)
- 100 gr płatków jaglanych
- 2 zółtka

Jabłka
- ok 1 kg Antonówek 
opcjonalnie - rodzynki, trochę cukru trzcinowego, ekstrakt z wanilii

Pierzynka
- 2 białka + 2 łyżki cukru pudru.

Kruszonka
- łyżka masła + łyżka cukru + 2 łyżki mąki

Wszystkie składniki na spód wrzuć do miski, zagnieć ciasto, włóż do lodówki. W tym czasie przygotuj jabłka - obierz, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, podlej wodą i praż pod przykryciem.
Z lodówki wyjmij ciasto, wylep spód blachy, nakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz 15 minut. Wyjmij podpieczony spód, przełóż jabłka, ułóż na jabłkach maliny. W międzyczasie przygotuj pierzynkę - ubij na sztywno białka, dodaj cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj. Pierzynką przykryj maliny. Pierzynkę posyp kruszonką. Wstaw ciasto do piekarnika na kolejne 20 minut.
Można mlaskać:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz