niedziela, 2 lutego 2014

Poranek chlebem pachnący

Wczorajszy wieczór był pracowity. Za to poranek wynagrodził nas przepysznym chlebem. Wyszedł Karoli wyśmienity. Oto proporcje na 1 keksówkę:



150 g maki razowej żytniej
150 g orkiszowej chlebowej
50 g mąki gryczanej
150 g maki żytniej chlebowej albo innej – wedle upodobań 
Woda – 500 g
2 łyżki zakwasu żytniego
łyżeczka płaska soli
kilka ziarenek czarnuszki
pół szklanki ziaren/płatków – np. podprażony słonecznik, siemię lniane, sezam, płatki żytnie/orkiszowe/owsiane – wymieszaj co masz i żeby razem było tego pół szklanki.

Włóż do keksówki, odstaw na noc do wyrośnięcia. Rano nagrzej piekarnik do 200 stopni i piec 1h.Włóż do piekarnika miseczkę z wodą - skórka będzie cieńsza i chrupiąca.
15 minut przed końcem posmaruj olejem rzepakowym. Zostaw w piekarniku na 15 minut. Wyjmij z foremki  studź na kratce.

Ten chleb jest pyszny z masłem i szczypiorkiem. To moja ulubiona kanapka jeszcze z dzieciństwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz