150 g maki razowej żytniej
150 g orkiszowej chlebowej
50 g mąki gryczanej
150 g maki żytniej chlebowej albo innej – wedle upodobań
Woda – 500 g
2 łyżki zakwasu żytniego
łyżeczka płaska soli
kilka ziarenek czarnuszki
pół szklanki ziaren/płatków – np. podprażony słonecznik,
siemię lniane, sezam, płatki żytnie/orkiszowe/owsiane – wymieszaj co masz i
żeby razem było tego pół szklanki.
Włóż do keksówki, odstaw na noc do wyrośnięcia. Rano nagrzej piekarnik do 200 stopni i piec 1h.Włóż do piekarnika miseczkę z wodą - skórka będzie cieńsza i chrupiąca.
15 minut przed końcem posmaruj olejem rzepakowym. Zostaw w piekarniku na 15 minut. Wyjmij z foremki studź na kratce.
Ten chleb jest pyszny z masłem i szczypiorkiem. To moja ulubiona kanapka jeszcze z dzieciństwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz