piątek, 19 lipca 2013

Tarta z karmelizowanymi morelami z tymiankiem

Tarta z morelami to moja miłość. Jak tylko pojawiają się morele robię ją nałogowo. Uwielbiam wszystkie sprzeczności które zawiera. Słodką kwaśność morel, słodko-gorzki karmel, maślaną kruchość spodu, który rozpuszcza się w ustach. i ten zapach... Wiszę nad patelnią i najchętniej bym od niej nie odchodziła kiedy morele się karmelizują.

Ciasto
200 gr mąki (robiłam z różnymi mąkami gryczaną, owsianą, orkiszową, pszenną razową)
100 gr masła pokrojonego mniej więcej w kostkę
2 żółtka
20 gr brązowego cukru lub ksylitolu

Ciasto szybko zagniatamy w misce lub w mikserze. Zawijamy w ściereczkę i wkładamy na 20 min do lodówki

Owoce
700 gr modeli, myjemy, wyjmujemy pestkę
20 gr masła klarowanego
40 gr cukru brązowego
2 gałązki tymianku (obskubujemy i zostawiamy tylko listki)

Masło topimy na patelni, dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści na małym ogniu. Na karmelu układamy morele, przekładamy ostrożnie na drugą stronę (po około 7 min na każdą stronę). Posypujemy tymiankiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni celsjusza. Formę do tart wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem, układamy morele, polewamy karmelem. Pieczemy 20 minut. Smacznego


(przepis z bloga Liski, Whiteplate, zmodyfikowałam proporcje i rodzaje użytej mąki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz