wtorek, 21 stycznia 2014

jaglanotto - czyli coś jak risotto, tylko z kaszy jaglanej, wege

udało się. wszyscy śpią. u nas cisza jest na wagę złota:) wyjmuję garnek z kaszą jaglaną. dziś ja żywię dziewczyny w pracy. zrobię jaglanotto.

Robi się je 15 minut jak ma się ugotowaną kaszę, jak nie, to jakieś 20 minut. Trzeba najpierw nastawić kaszę, a potem zająć się duszeniem cebuli i marchewki.

Jaglanotto

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 cebule posiekane
1 duża marchewka
pęczek natki pietruszki
masło klarowane
przyprawa curry
sól
pieprz

Na maśle zeszklić posiekaną cebulę. Marchew przekroić na pół, a potem na talarki. Dorzucić do cebuli. Przykryć, dusić około 10 minut, dodać kaszę jaglaną, curry, doprawić sola i pieprzem, podlać wodą do uzyskania ulubionej konsystencji.  Natkę drobno posiekać. Posypać nią jaglanotto. Prosto, szybko, pycha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz