niedziela, 26 stycznia 2014

M 25.01 iskrzący się śnieg i owsiana szarlotka

21:00 śnieg pięknie skrzy się pod stopami i skrzypi. Czuję się jak w górach. Mróz kojarzy mi się z urlopem i dziś czuję się jak na feriach. Nartami poWiśle?

Owsiana szarlotka:
500 gr mąki owsianej
200 gr masła 
1 jajko
1  żółtko
filiżanka brązowego cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 kg jabłek szara reneta
rodzynki/ żurawina

Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski, miksujemy krótko na jednolitą masę. Chłodzimy w lodówce 20 minut.

Jabłka obieramy, kroimy, dusimy w garnku z rodzynkami.
Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy, nakłuwamy, pieczemy 25 min w 160 stopniach. Na podpieczone ciasto kładziemy jabłka, pieczemy kolejne 20 minut.
Pyszna łatwizna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz